Palenta
Palenta ili kukuruzni griz koristi se neposredno u ishrani ljudi i spada u niskokalorična jela. Najveći njen dio su ugljeni hidrati (75%), belančevine (8-10%) i masti u tragovima. Može se koristiti kao kvalitetna zamena za krompir, pirinač ili tijesto odnosno hljeb, u svakodnevnom sastavljanju jelovnika. Preporučuje se upotreba sa sirevima, mlečnim proizvodima ili raznim sosevima, kako bi dobili kompletan „set“ potrebnih esencijalnih i nenesencijalnih aminokiselina.
UPUTSTVO ZA UPOTREBU
Sadržinu jedne vrećice (500g) palente lagano sipati u 1,8 l uzavrele vode i uz stalno miješanje kuvati najmanje 5 minuta. Masu po ukusu posoliti, dodati komad (40g) maslaca, margarina ili masti. Servirati toplo,uz dodatak slatkog ili kisjelog mlijeka, sira ili kajmaka.
Pakovanja: 400g, 500g i 750g